Eltefritt Grytebrød

24.01.2021

Grytebrød er det eneste brødet vi spiser her i familien, da det er så utrolig enkelt og det nesten lager seg selv! Jeg har prøvd ut ulike oppskrifter på slike grytebrød, men synes mange av dem blir for små. Så etter litt utprøving så har jeg kommet frem til en som passer oss perfekt! Med denne oppskriften får du et stort grytebrød, som har sprø skorpe og deilige luftlommer inni. Akkurat slik du får når du er på det lokale bakeriet å kjøper deg et luksus brød til helgen. Det består av få ingredienser og de fleste har det i skapet fra før av. 

Neste gang du inviterer til lunsj eller kvelds, imponer med dette nydelige eltefrie grytebrødet!

Prøv oppskriften, og du kommer ikke til å ville kjøpe brød på butikken igjen!

INGREDIENSER

  • 700 gr hvetemel
  • 2 ts salt
  • 1 pk tørrgjær
  • 550 ml vann (40°C)
  • pluss ekstra mel til utbaking, strøing i gryta og over brødet

FREMGANGSMETODE

Bland alt det tørre sammen i en bakebolle.

Ha i vannet, jeg tar ca 40°C direkte fra springen.

Bland alt sammen til en deig.

Deigen vil være noe klissete, men det går helt bra.

Dekk bakebollen med plastikk, enten en plastikk pose (sørg for at den er tett rundt kanten), plastfilm eller om du har tilhørende lokk på bakebollen. 

Sett bollen på benken i romtemperatur i 12-18 timer. Jeg pleier å sette deigen en gang mellom kl 18 og kl 21 på kvelden, også begynner jeg med utbakingen ca kl 10 neste morgen. Men du kan fin starte tidligere om brødet skal være klart til frokost.

Etter at deigen er hevet ferdig, heller du deigen ut på en rikelig melete benkeplate. Kna deigen lett.

Press deigen ut med hendene til den blir flat. Brett så inn kantene på deigen og press deigen flat igjen. Jeg pleier å gjenta dette 4-6 ganger.

Legg deigen med den "hele" siden opp på et bakepapir på benken og la den heve med et klede over seg i 1-1,5 time. 

Sett støpejerns gryta eller den emaljerte gryta med lokket på, inn i ovnen på en stekeplate på nederste rille. Ovnen settes på 250°C. Gryta må være helt gjennomvarm, så jeg lar den stå i ovnen mellom 30 minutter til 45 minutter. 

Ta gryta ut av ovnen, VÆR FORSIKITG, for dette er varmt!

Strø litt mel i bunnen av gryta, dette pleier å få en karamell-aktig farge gradvis mens du holder på. Det betyr bare at gryta er varm nok.

Hell deigen over i gryta. Jeg pleier å bruke en sleiv til å dytte deigen helt ut i kanten og rette på deigen om den kommer litt skjevt oppi. 

Strø over litt mel, og skjær ulike kutt i deigen med en skarp kniv.

Legg lokket på, og sett gryta i ovnen.

Brødet skal nå steke på 250°C i 35 minutter.

Etter 35 minutter, tas lokket av gryta og temperaturen senkes til 
200°C. Brødet skal så stekes i 15-20 til. Her bør du følge med, for å se når brødet er ferdig i din ovn, da alle ovner steker litt ujevnt. 

Jeg bruker en ostehøvel til å hjelpe meg med å ta ut brødet fra gryta, da dette kan være noe klønete da gryta er så varm.

Avkjøl brødet på rist.

Det er ikke lett å vente med spise dette brødet til det er kaldt. Men etter du legger brødet på risten, vil brødet begynne å lage en knakende lyd. SE FILM TIL VENSTRE. Vent til knakingen er ferdig før du skjærer i det hvertfall ;)

Velbekomme! Du kommer ikke til å angre!