12 feil du ofte gjør med makroner, og hvordan unngå dem!

12 feil du ofte gjør med makroner, og hvordan unngå dem!

Så makroner kan være noen delikate småtroll, som man enten elsker å bake, hater og bake eller ikke tørr å bake! 

 

Nå skal jeg gå gjennom de 12 største feilene man kan gjøre med makroner, og hvordan du kan fikse dem. Husk at om du strever med makroner, så ikke fortvil, du er IKKE alene! Jeg får mange meldinger hver eneste dag, fra folk som står å baker som trenger hjelp og veiledning!

Har du opplevd et problem som jeg ikke tar opp nedenfor? Legg igjen en kommentar så tar jeg det med i neste innlegg. Husk å sjekke ut Instagram, der har jeg mange filmer og innlegg om makroner, teknikk og riktig konsistens på både marengs og røre.

 

 12 feil og hvordan unngå dem!


1. underpisket marengs

Veldig mange har for slapp marengs, en riktig marengs skal ha skarpe kanter, stiv tupp som ikke faller ned i marengsen igjen. Det som er feilen til utrolig mange er at de enten har en for svak kjøkkenmaskin eller bruker feil utstyr. Noen ganger er det faktisk bedre med en håndholdt miksmaster enn en for svak kjøkkenmaskin. Går ikke kjøkkenmaskinen fort nok vil det ikke blir pisket inn nok luft i marengsen. Jeg vet at feks Ankarsrumen sliter med å piske en stiv nok marengs, så anbefaler ikke den til makronbaking. Da er det bedre med en håndholdt miksmaster. 

Jeg får også en del spørsmål om tid, hvor mange minutter jeg pisker marengsen. Dette går det ikke an å svare på så lenge det er ulike maskiner, ulike hastigheter. Jeg kan piske i 4 minutter, mens en annen kan piske i 10 minutter. 


2. overpisket marengs

Overpisket marengs er det også en del som sliter med. Om du føler at du makronerer og makronerer, men røren «aldri» blir tynn nok. Så har du mest sannsynlig overpisket marengsen din. Om makronene «aldri» tørker, er det nok også årsaken. Når marengsen er overpisket så får den en konsistens som barberskum. Da kan den ikke reddes, kast den og start på nytt.

For å unngå å overpiske, så må du følge med. Du kan ikke multitaske på dette stadiet, har du ikke tid til å følge med på marengsen så vent med bakingen. 

 

3. ustabil marengs

Så selv om du hverken underpisker eller overpisker marengsen din, så kan du fremdeles ha en ustabil marengs. Dette vil gi en hul makron. Så her kommer noen forhåndsregler for å unngå det:

  1. romtempererte eggehviter
  2. begynn å piske på lavhastighet og sakte bygg opp hastigheten, dette for at du ikke skal piske inn for store luftbobler i marengsen slik at den blir ustabil.
  3. tilsett én og én spiseskje med sukker underveis for å bygge en sterk struktur
  4. bruk eggehvitepulver og kremfix, dette bidrar til at marengsen blir stabil, sterk og gir det fulle makroner


4. overmakronert røre

Ofte får jeg bilde av makroner med utflytet føtter, slik at det ser ut som et skjørt. Samt bilder av veldig lave og tynne makroner. Dette skjer fordi at røren har blitt makronert for mye, altså at den er for tyntflytende. 

Da er det bare å stoppe makroneringen tidligere neste gang, dessverre så er det ingenting å gjøre med det om du er uheldig å overmakronerer røren. 

På bilde under ser du makroner som er akkurat litt overmakronert, føttene er litt på utsiden av makronen.


5. undermakronert røre

Om du får små nupper, topper eller nipler på makronen din, så har du ikke rørt nok. Men her er det heldigvis muligheter for å fikse det! Om du ser etter at du har sprøytet ut et brett, banket det i benkeplaten og tuppen ikke forsvinner. Så kan du gjøre én av to ting, enten skrape av og røre litt til. Eller så kan du ta fingeren din i vann, og forsiktig presse den ned, slik at du får en toppe løs makron. Anbefaler å røre resten av røren til riktig konsistens. 

PS: om du skal sprøyte ut rosettmakroner som på øverste bilde, så skal du kun røre til alt er inkorporert. 

 


6. vulkan makroner

Om du får vulkaner så har du enten ikke latt makronene tørke lenge nok. De skal tørke til du kan ta på dem uten at det sitter røre igjen på fingeren. Dette kan ta tid, alt avhenger av romtemperatur, luftfuktighet etc. Så kjenn ALLTID på makronene før du steker dem. 

En annen årsak til vulkaner er at makronbrettet ikke har blitt banket nok i benkeplaten for å slippe ut luftbobler. Hvis det ikke har blitt gjort tilstrekkelig, kan det ligge en stor luftboble der som ekspanderer i varmluft og forårsaker et lite utbrudd. Store luftbobler i makronen kan også komme av at man har pisket marengsen på for høy hastighet for fort.

Men vulkaner kan også komme av for sterk varme. Selvom ovnen din forteller deg at den steker på 140°C, så dobbelt sjekk med et termometer. Bare 10° feil er nok til å ødelegge makroner. 

 

7. sprekte makroner

Sprekte makroner kan komme av underpisket marengs, for høy temperatur eller for sterk vifte om du sterker på varmluft. 

Husk at makronmatter steker ulikt ut i fra materiale, farge og tykkelse. Så en lys matte, steker lengre enn en mørk matte. En tynn matte steker kortere enn en tykk matte. 


8. rynkete makroner

Rynkete makroner kommer som regel av én av to ting: 

  1. oljete mandelmel
  2. overpisket marengs

Om du lager mandelmel selv, så kan du fort ende opp med oljete mandelmel om du bruker food prosessor eller blender. En del utenlandske merker på mandelmel kan også være mer oljete enn de vi har på dagligvare butikken. Jeg bruker alltid Eldordao sitt mandelmel, men Änglamark sitt fungerer også fint. Husk at du ikke kan bruke fettredusert mandelmel i makroner.

Overpisket marengs kan gi mange følger, og en av dem er rynkete makroner. 


9. hule makroner

Så en makron skal IKKE være hul, jeg vet at man får kjøpt hule makroner på mange bakerier også de største på makroner. Men når ting blir masseprodusert så er det vanskelig å holde kvalitetskontrollen ved like hele veien. 

En makron skal være helt full, dette kan det ta noen runder med prøving og feiling før man nailer. Men det er såå tilfredsstillende når det endelig skjer! 

Men om ikke alle punkter over er i orden, så er sjansen stor for at du får en hul makron. Så her er det viktig å holde tunga rett i munnen og sjekke av ett og ett punkt om gangen. 

Men om ALT over er korrekt og du fremdeles får en hul makron, så har du mest sannsynlig ikke stekt makronen lenge nok. Det er også en del som opplever at makronen er full idet den kommer ut av ovnen, men når den er avkjølt har den blitt hul. Dette er fordi den ikke er stekt lenge nok, på lik linje med at hvis kaken din synker sammen i midten etter du har tatt den ut av ovnen.


10. for store føtter

Om makronen din har for store føtter så er den enten undermakronert eller du har ikke fått ut alle luftboblene ved banking. Så da må du neste gang enten røre mer eller banke mer luft ut av makronene, evt sørge for at du ikke pisker inn for store luftbobler i marengsen. 


11. blasse og misfargede makroner

Kanskje det spørsmålet jeg får mest når jeg legger ut innhold om makroner er farger. Og jeg skal skrive en egen artikkel om farger, men enn så lenge så kommer kort versjonen her. 

  1. Bruk farger som er egnet for varmebehandling og marengs. Det vil si progel, fractal eller Colour Mill sin VANNBASERTE serie (svart flaske). Ikke de på matbutikken, ikke wilton, ikke cacas, ikke hvit flaske med oljebasert fra Colour mill, ikke fra Normal og ikke fra Søstrene Grene.
  2. Fargene må IKKE være fettløselige eller oljebaserte, da ødelegges marengsen.
  3. Steketempen kan være for høy. Om jeg skal lage hvite makroner, så steker jeg på 120°C i 26 minutter.

 

12. makronene slipper ikke matten

Hver gang jeg legger ut film av makronene mine som faller av mattene mine, så bombarderes kommentarfletet og innboksen med «Mine sitter fast»!

Og det handler absolutt for det meste om å steke lenge nok. For de aller fleste steker makronene sine for kort, for de tror at makronen skal ha sammen konsistens når den er ferdig stekt som når du spiser den. Men når en makroner ferdig stekt er den sprø når den er avkjølt, som en kjeks. Den blir myk inni etter å få modnet seg i kjøleskapet i 48timer med fyll. 

Men når du skal sjekke om den er ferdig i ovnen, så er den ikke sprø. Det kommer ikke før den er avkjølt, litt som pepperkaker. Så om du får løftet en makron av matten uten problem og den ikke deler seg i to, så er den ferdig. La de ligge på mattene til de er avkjølt, da skal det bare være å snu matten på høykant og de skal falle av. 

Et annet tips er å putte mattene i fryseren, da lukkes porene i matten og makronene slipper lettere. Hos meg ligger mattene i fryseren hele tiden, klar til bruk!

Om du ikke har stekt makronene lenge nok, men de er avkjølt og du merker de sitter fast. Så kan du slenge hele matten, men makroner på i fryseren. Før du plukker dem av.

 

Lykke til! 

Husk å tagge @sweetbyjossis & #sweetbyjossis når du baker makroner!

 

Klem Josefine 

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar